Geschiedenis

Het Serpentarium in Blankenberge is ontstaan uit de privé-collectie van Marnick Croes die bij de opstart al 15 jaar gepassioneerd bezig was met het houden en kweken van reptielen. In de loop der jaren had Marnick al naam verworven door de exposities die hij in diverse scholen verzorgde. De grootste expo was echter degene die plaatsvond in het Bellewaerde Park. In 1994 werden er gedurende 2 maanden verschillende soorten reptielen tentoongesteld in het kader van educatieve schoolreizen.

Reptielenzoo

Eind 1996 begonnen onder burgemeester Ludo Monset en het toenmalige schepencollege de eerste gesprekken omtrent een nieuwe all-weather attractie in Blankenberge. Op dat ogenblik ontstond het idee een reptielenzoo op te richten. Het duurde echter nog tot april 1998 vooraleer men met de werkzaamheden kon beginnen.

Serpentarium

Het ontwerp van het Serpentarium werd volledig uitgetekend door Marnick Croes. Er werd een gespecialiseerde firma ingehuurd om de rotsconstructies zo natuurgetrouw na te maken. Ook technisch gezien is het Serpentarium zijn tijd ver vooruit. Alle grote terraria zijn immers computergestuurd, zowel wat temperatuur, vochtigheid als licht betreft. De opening was gepland eind juni 1998, maar door de vele moeilijke rotsconstructies en het technisch ingewikkelde systeem werd de opening uitgesteld tot 12 september 1998.

Zeldzaam

Het Serpentarium is gestart met een 45-tal terraria. Inmiddels is het aantal terraria gegroeid naar een 150-tal. Daarin is een prachtige verzameling reptielen te bewonderen. met onder meer: kameleons, pijlgifkikkers, boomkikkers, wurgslangen, gifslangen, groene leguanen, agamen, skinken, varanen, gekko's... Er is bovendien een uitzonderlijk gevarieerde vogelspinnencollectie ondergebracht. De verzameling reptielen en amfibieën is uitgebreid met zeer speciale, zeldzame dieren waaronder de zwarte mamba, de roodoogkrokodilskinken, de Chinese krokodilhagedissen en de reusachtige netpythons.